Voor alle temperamenten

Tips om je beter te voelen

Welke eigenschappen je ook hebt, of welke combinatie van temperamenten er ook in je zit, het is het fijnst dat je je goed voelt.

Er zijn wat algemeen richtlijnen die kunnen helpen om je beter te gaan voelen. Kijk wat bij jouw leven past, en probeer ze uit!

Tip 1

Maak ruimte voor stilte. Wees elke dag één moment stil en ga mediteren. Ga ook elke dag naar buiten en voel de natuur om je heen.

Tip 2

Neem je elke dag voor om over niets wat gebeurt en over niemand te oordelen. Herinner jezelf er de hele dag aan niet te oordelen.

Tip 3

Geef! Dat kan een compliment zijn, een vriendelijk woord, een lach, zorg, waardering en liefde. Wens iedereen die je ontmoet in stilte geluk, vreugde en plezier.

Tip 4

Wat je zaait is wat je oogst. Wees je dus bewust van de keuzes die je maakt. Vraag je af wat de gevolgen van je keuze zijn en of die jou en/of anderen geluk brengen.

Tip 5

Leer te accepteren, in welke situatie je je ook bevindt. Weet: in elk probleem schuilt een mogelijkheid om je te ontwikkelen.

Tip 6

Wat je aandacht geeft, groeit. Leef in het “nu”.

Tip 6

Neem afstand van wat je wil bereiken. Door het los te laten komt het eerder naar je toe.

Tip 7

Ontdek je talent en benut het! Doe er wat mee. Je hebt je talent niet voor niets.

 

Bewustzijn

Wegwijs in het land van de temperamenten

Alles is betrekkelijk, ook de waarde die we kunnen gaan hechten aan de kennis over de temperamenten. Toch is enige kennis wel handig om prettig door het leven te gaan. Met name bij het begrijpen van de ander. Maar ook om je eigen gedrag te gaan begrijpen.

Het is niet zomaar toeval dat de een heel punctueel is en de ander heel slordig. Het is ook niet toevallig dat iemand muzikaal is en een ander over technisch inzicht beschikt.

Niet alle bovenstaande voorbeelden zijn gebaseerd op ons temperament. Muzikaliteit en technisch inzicht kunnen talenten zijn. Slordigheid daarentegen is geen talent of gave.

Bewustzijn

Om jezelf en je eigen gedrag beter te leren kennen is bewustzijn nodig. Dat is geen knopje wat je aan of uit kan zetten. Het is een keuze voor het leven. Wil je het diepste van jezelf ontdekken of vind je het allemaal wel best zo?

Haal het beste uit jezelf

Wanneer je jezelf gaat onderzoeken, ontdek je je kracht (de eigenschappen die jou gemakkelijk afgaan) en ontdek je waar je last van hebt (de eigenschappen waar je niet zo blij mee bent). Het totaal daarvan = je temperament.

Daarnaast kun je ontdekken op welk gebied jij boven het maaiveld uitsteekt. Dat zijn vaak geen karaktereigenschappen maar vaardigheden die je goed en/of snel onder de knie hebt. Creativiteit en muzikaliteit zijn voorbeelden daarvan. Het totaal daarvan = je talent.

Ooit zei Benjamin Franklin: “Ongebruikte talenten zijn als zonnewijzers in de schaduw”.

Kortom, gebruik je talent!

Zo is het onbenut laten van jouw sterke eigenschappen ook zonde. Je laat de mensheid meer stralen wanneer jij je kracht gebruikt.

Werk aan de winkel: ondek je temperament en je talent. Zet ze in waar je kunt. Het leven wordt er mooier door.

 

Temperamentvol karakter

Temperamentvol of gewoon duidelijk aanwezig?

 Je hoort wel eens iemand zeggen “die heeft een temperamentvol karakter”. Ik vraag me dan af of ze weten waar ze het over hebben.

Elders op deze site (home-page) heb je kunnen lezen dat het temperament en het karakter twee verschillende eigenschappen zijn in een persoon. Met ons temperament worden we geboren, en ons karakter vormt zich gedurende ons leven. Beide woorden hebben te maken met ons gedrag en onze eigenschappen.

Ben jij temperamentvol?

Wanneer men iemand “temperamentvol” noemt, bedoelen ze eigenlijk dat die persoon eigenschappen vertoont van het cholerische en/of sanguinische temperament.

Zoals je kunt lezen op deze site heeft iedereen een temperament. Maar niet iedereen is temperamentvol. Dat zijn alleen diegenen die extravert zijn, dus diegenen die iets van het cholerische en/of sanguinische temperament hebben.

Mensen met voornamelijk eigenschappen van het flegmatische en/of melancholische temperament zullen we niet snel temperamentvol noemen.

Ben jij iemand die gemakkelijk zegt wat je van iets vindt? Ben je duidelijk aanwezig wanneer je bij anderen bent? Blaak je van energie? Vinden anderen je leuk? Dán ben je waarschijnlijk temperamentvol, maar zegt het nog niet alles over je werkelijke temperament.

Zo ben ik nu eenmaal…

Zijn wie je bent

Is dit misschien de dooddoener aller tijden?  “Zo ben ik nu eenmaal”

In gesprekken over mijn boekje “Na 1 avond begrijp ik jou” (het kennen en herkennen van temperamenten) komt ons gedrag, en dat van de ander, vaak ter sprake. Niet verwonderlijk, want daar gaat het boekje over.

De omschrijving van de temperamenten/elementen houdt een scala van gedragingen en houdingen in. In het ene gedrag herken je je meer dan in het andere. Niemand zal slechts het gedrag van één temperament hebben.

Wanneer je je herkent in een bepaald temperament kan dat een eye-opener zijn. Je wordt je dan bewust dat bepaald gedrag als het ware “bij elkaar hoort”.

Aan de andere kant kun je ook zien waar je last van kunt hebben. Bijvoorbeeld gierig zijn, wraakzuchtig, rusteloos of heerszuchtig. Bij dat soort eigenschappen hoor ik vaak “zo ben ik nu eenmaal”. En ja, zo kunnen we zijn, maar zonder dat “eenmaal”.

Mijn ervaring is dat ons (meest opvallende) temperament de “code” is waarmee we ons leven instappen. Met dat temperament hebben we te dealen.

Hoe?

Balans

Welnu, ik geloof dat alles om “balans” gaat.

Ik kan niet vaak genoeg herhalen dat ik geloof dat we goed zijn zoals we nu zijn. Het gaat om de weg die we gaan. Blijf je in geconditioneerd gedrag hangen, hou je je voor dat je zo nu eenmaal bent, of ben je bewust bezig met je persoonlijke ontwikkeling?

In die persoonlijke ontwikkeling geloof ik dat die balans de kern en uitdaging is.

Om het wat concreter te maken: zonder te vervallen in een hokjesgeest, zijn bepaalde eigenschappen toe te schrijven aan bijvoorbeeld de elementen.

Temperament en element

Vuur (cholerisch) heeft eigenschappen als bijv. gedrevenheid, wilskrachtig, onafhankelijk, productief en vol zelfvertrouwen.

Lucht (sanguinisch) heeft eigenschappen als bijv. vriendelijk, vlot reagerend, spraakzaam, enthousiast en onbezorgd.

Aarde (melancholisch) heeft eigenschappen als bijv. analytisch, perfectionistisch, idealistisch, gevoelig en zelfopofferend.

Water (flegmatisch) heeft eigenschappen als bijv. kalm, gelijkmatig, efficiënt, diplomatiek en praktisch.

Niemand is een vuur-type (cholericus), maar iemand kan wel veel eigenschappen van vuur/cholerisch vertonen.

Mijn ervaring is dat het kennen en herkennen van “de aard van het beestje” (het temperament) veel verheldering kan geven in ons contact met anderen.

Communicatie gaat beter, relaties worden beter en daardoor wordt onze geluksbeleving groter 😉 .

Zo ben ik er ook van overtuigd dat we niet voor niets “onze aard” hebben.

Zoals ik al zei, we moeten er mee dealen in ons leven. Maar daarnaast geeft het ook de uitdaging tot ontwikkeling.

Van ons “tegengestelde” element/temperament, kunnen we het meest leren.

Vuur (cholerisch) versus Water (flegmatisch).

Aarde (melancholisch) versus Lucht (sanguinisch).

Zelf heb ik veel eigenschappen van Water/flegmatisch, o.a. de neiging tot lui zijn. Van de mensen met veel Vuur/cholerische eigenschappen om mij heen krijg ik regelmatig een por, wat mij weer stimuleert tot actie.

We hebben elkaar nodig. Niemand blinkt in alles uit qua aard. We kunnen leren van elkaar en elkaar aanvullen.

Het leven is een grote uitdaging! Met “zo ben ik nu eenmaal” komen we niet ver.

In je element met je temperament

Authentiek zijn

Heb je het ook wel eens, dat je merkt dat je even niet jezelf bent? Het voelt dan aan alsof je een rol speelt. Je kunt je afvragen of je op die manier goed uit de verf komt in je omgeving.

Ik heb gemerkt dat het heel vermoeiend kan zijn, om me steeds maar aan te passen aan mijn omgeving. Op het moment dat ik ontdekte dat ik nooit iedereen het naar de zin kan maken, heb ik besloten om zo authentiek mogelijk te zijn. Dat wil zeggen, dat ik wil zijn wie ik echt ben. Geen rol meer spelen die ten koste gaat van mijn authenticiteit.

Het gaat er in de eerste plaats om dat je weet wie je bent. Dat begint met bewustwording. Hoe bewust ben jij van je gedrag, je gevoel en je denken? Pas daarna kun je ontdekken wat echt bij jou past.

Met het kennen en herkennen van temperamenten zet je een eerste stap in het bewust zijn van wie je werkelijk bent.

Zoals je op deze site en in het boek kunt lezen, zijn de temperamenten te herleiden naar de elementen in de natuur.

Iedereen heeft temperament

Jij, ik, wij allemaal hebben een temperament. Op de home-page kun je lezen wat het verschil is tussen ons temperament en ons karakter.

Je temperament blijft je hele leven in je. Op je temperament bouw je je karakter. Je karakter kan veranderen, je temperament niet. Je zal ermee moeten “dealen”.

Daarom is het ook zo belangrijk dat je dat temperament in jou leert kennen en herkennen. Dan weet je meteen wat je sterke eigenschappen zijn en van welke eigenschappen je last kunt hebben.

Meestal hebben we de eigenschappen van meerdere temperamenten in ons. Toch is er vaak één temperament wat het meest opvalt. Bij mij is dat het flegmatische temperament. Het element wat daarbij hoort is water.

Sinds ik helderheid heb over mijn aard, mijn temperament, kan ik ook inschatten hoe ik overkom bij anderen. Tevens begrijp ik het gedrag van de mensen om me heen veel beter, door de herkenning van hun temperament.  Zo is het omgaan en de communicatie met anderen een uitdaging; zo ben ik in mijn element met mijn temperament!

Na 1 avond begrijp ik jou

Boek

Dit boekje is ontstaan na jarenlang observeren van mijn eigen gedrag en dat van anderen.

Ons temperament, onze aard, kunnen we bijna niet verbergen. Dat zie je altijd wel in iemands gedrag. Zoals de elementen vuur, lucht, aarde en water van elkaar verschillen, zo verschillen ook de vier temperamenten.

Het is geen wonder dat iemand met “vuur” in zich, heel anders zal reageren dan iemand met “water” als element.

In het boek beschrijf ik diverse situaties uit het dagelijkse leven waarin het verschil van de temperamenten duidelijk naar voren komt.

Opvoeden

Het opvoeden van kinderen gaat soms niet van een leien dakje. Hoe zou dat komen? Met het kennen en herkennen van het temperament van je kind zal dat een stuk gemakkelijker gaan. Je zal ontdekken hoe je het temperament van je kind kunt herkennen.

Ik omschrijf in het boekje wat de gedragskenmerken zijn van de verschillende temperamenten. Daarnaast krijg je helderheid in jouw relatie met je kind en hoe jullie het beste met elkaar om kunnen gaan.

Op de werkvloer

Welk soort werk past het beste bij een bepaald temperament?  Niet iedereen is in de wieg gelegd om een leider te worden. Niet iedereen kan dag in dag uit in afzondering onderzoek doen naar iets. De één is bij uitstek geschikt om te verzorgen, de ander is weer beter in het verkopen van dingen. Bij het leren kennen van jouw temperament weet je welk werk op jouw lijf geschreven is.

Hoe ga je met je collega’s om? Waarom krijgt de één alles van iedereen gedaan, en moet de ander grover geschut inzetten om enige actie te bewerkstelligen? En waarom gaat de één met plezier naar zijn werk en komt de ander regelmatig humeurig binnen? Waarom moet je aan de één alles uitleggen en begrijpt de ander je zelfs zonder woorden? Op deze vragen krijg je antwoord bij het lezen van het boek.

Partner/relatie

Binnen een partnerrelatie is het van belang dat je elkaar begrijpt. Heldere communicatie is één van de pijlers van een goede relatie. Door het herkennen van het temperament van jezelf en de ander, weet je wat jullie sterke kant binnen de relatie is en waar jullie last van kunnen hebben.

Dit geldt ook voor relaties die je hebt met je vrienden, kennissen en klanten.

Dagelijkse leven

In het dagelijkse leven herken je de verschillen tussen de temperamenten regelmatig. Bij o.a. de volgende onderwerpen laat ik in het boekje het verschil zien:

  • de manier van studeren
  • het gedrag op het werk
  • sporten in een team of individueel
  • de manier van kokkerellen
  • de manier van tuinieren
  • het omgaan met problemen
  • hoe iemand telefoneert
  • manier van autorijden

Aan de hand van deze voorbeelden leer je het temperament van jezelf en de ander herkennen.