In je element met je temperament

Authentiek zijn

Heb je het ook wel eens, dat je merkt dat je even niet jezelf bent? Het voelt dan aan alsof je een rol speelt. Je kunt je afvragen of je op die manier goed uit de verf komt in je omgeving.

Ik heb gemerkt dat het heel vermoeiend kan zijn, om me steeds maar aan te passen aan mijn omgeving. Op het moment dat ik ontdekte dat ik nooit iedereen het naar de zin kan maken, heb ik besloten om zo authentiek mogelijk te zijn. Dat wil zeggen, dat ik wil zijn wie ik echt ben. Geen rol meer spelen die ten koste gaat van mijn authenticiteit.

Het gaat er in de eerste plaats om dat je weet wie je bent. Dat begint met bewustwording. Hoe bewust ben jij van je gedrag, je gevoel en je denken? Pas daarna kun je ontdekken wat echt bij jou past.

Met het kennen en herkennen van temperamenten zet je een eerste stap in het bewust zijn van wie je werkelijk bent.

Zoals je op deze site en in het boek kunt lezen, zijn de temperamenten te herleiden naar de elementen in de natuur.

Iedereen heeft temperament

Jij, ik, wij allemaal hebben een temperament. Op de home-page kun je lezen wat het verschil is tussen ons temperament en ons karakter.

Je temperament blijft je hele leven in je. Op je temperament bouw je je karakter. Je karakter kan veranderen, je temperament niet. Je zal ermee moeten “dealen”.

Daarom is het ook zo belangrijk dat je dat temperament in jou leert kennen en herkennen. Dan weet je meteen wat je sterke eigenschappen zijn en van welke eigenschappen je last kunt hebben.

Meestal hebben we de eigenschappen van meerdere temperamenten in ons. Toch is er vaak één temperament wat het meest opvalt. Bij mij is dat het flegmatische temperament. Het element wat daarbij hoort is water.

Sinds ik helderheid heb over mijn aard, mijn temperament, kan ik ook inschatten hoe ik overkom bij anderen. Tevens begrijp ik het gedrag van de mensen om me heen veel beter, door de herkenning van hun temperament.  Zo is het omgaan en de communicatie met anderen een uitdaging; zo ben ik in mijn element met mijn temperament!