Je kind beter begrijpen bij het opvoeden

Zo ga je je kind beter begrijpen

Een temperamentvol kind of een stil, verlegen kind, een druktemaker of een overgevoeligkind? Ieder kind heeft recht op een goede opvoeding, hoe moeilijk dat soms ook is.

Omdat het temperament in onze genen zit (het is erfelijk), zal het gedrag van onze kinderen ons ook niet echt verbazen. Maar ouders hebben zelden dezelfde temperament combinatie, dus een deel van het gedrag van ons kind zal ons wellicht voor raadsels zetten.

Ik wil je graag helpen om het gedrag van je kind te begrijpen en je te leren hoe je er het beste mee om kunt gaan. Uiteraard is dit natuurlijk niet de enige manier, maar een van de manieren om je kind te begeleiding naar volwassenheid.

Met een paar voorbeelden zal ik proberen duidelijk te maken waarom het leren kennen van het temperament van je kind zo belangrijk is.

Voorbeeld 1:

Moeder Saskia heeft een dochtertje Merel van 4 jaar. Merel is een droomster. Ze kan goed alleen spelen en fantaseert er op los. Ze is een gevoelig meisje. Ondanks haar leeftijd wil ze nu al alles goed doen.

Mama Saskia is een streber. Ze werkt bij een multinational. Een carrièretijger noemen ze haar op haar werk. Saskia is ook actief met sporten. Ze weet altijd wel een gaatje te vinden om even een uur te gaan hardlopen. Saskia wil alles uit haar leven halen wat erin zit.

Waar Saskia tegenaan zou kunnen lopen in haar opvoeding van Merel is, dat Merel “traag” is in de ogen van Saskia. Saskia probeert zoveel mogelijk in korte tijd te doen, terwijl Merel alleen maar in haar eigen wereldje wil blijven. In deze situatie heeft het geen zin om je druk te maken over de traagheid en zet het ook geen zoden aan de dijk om Merel achter haar vodden aan te zitten.

Met het kennen en herkennen van de temperamenten weet je hoe je het beste als moeder met cholerische eigenschappen een kind met melancholische eigenschappen kunt opvoeden.

Voorbeeld 2:

Vader Peter heeft een zoontje Sam van 6 jaar. Sam is een lief kind. Hij doet het goed op school en de juffrouw is erg tevreden over hem. Hij luistert goed in de klas. Sam heeft veel vriendjes en uit school gaat hij graag met hen spelen. Sam zal niet zo snel de baas spelen. Meedoen vindt hij belangrijker.

Papa Peter werkt op kantoor. Iets met computers, zegt hijzelf. Om 17.30 uur mag hij naar huis en dan heeft hij tijd voor zijn hobby: voetbal. Hij speelt zelf nog wekelijks een partijtje met zijn vrienden. Natuurlijk probeert hij met Sam ook wel regelmatig een balletje te trappen. Maar helaas, Sam heeft daar niet altijd zoveel zin in. Ook lukt het Peter niet zijn zoon op een sport te krijgen.

Waar Peter tegenaan zou kunnen lopen in zijn opvoeding van Sam is, dat Sam niet zo van actie houdt, terwijl dat Peter zijn uitlaatklep is. Peter vindt sporten belangrijk, terwijl Sam zijn kwaliteiten meer liggen in het aangaan van vriendschappen en liever lui dan moe is.

Met het kennen en herkennen van de temperamenten weet je hoe je het beste als vader met sanguinische eigenschappen een kind met flegmatische eigenschappen kunt opvoeden.

Deze voorbeelden zijn uiteraard te kort door de bocht. Er spelen veel meer zaken mee bij de opvoeding van je kind. Deze voorbeelden zijn ook overdreven. En niet elke ouder met sanguinische eigenschappen is sportief. Niet elk kind met flegmatische eigenschappen is liever lui dan moe…

Kennis over de temperamenten kan wél inzicht geven in hoe je je kind het beste kunt opvoeden in combinatie met je eigen temperament en de daarbij behorende kwaliteiten!