Zo ben ik nu eenmaal…

Zijn wie je bent

Is dit misschien de dooddoener aller tijden?  “Zo ben ik nu eenmaal”

In gesprekken over mijn boekje “Na 1 avond begrijp ik jou” (het kennen en herkennen van temperamenten) komt ons gedrag, en dat van de ander, vaak ter sprake. Niet verwonderlijk, want daar gaat het boekje over.

De omschrijving van de temperamenten/elementen houdt een scala van gedragingen en houdingen in. In het ene gedrag herken je je meer dan in het andere. Niemand zal slechts het gedrag van één temperament hebben.

Wanneer je je herkent in een bepaald temperament kan dat een eye-opener zijn. Je wordt je dan bewust dat bepaald gedrag als het ware “bij elkaar hoort”.

Aan de andere kant kun je ook zien waar je last van kunt hebben. Bijvoorbeeld gierig zijn, wraakzuchtig, rusteloos of heerszuchtig. Bij dat soort eigenschappen hoor ik vaak “zo ben ik nu eenmaal”. En ja, zo kunnen we zijn, maar zonder dat “eenmaal”.

Mijn ervaring is dat ons (meest opvallende) temperament de “code” is waarmee we ons leven instappen. Met dat temperament hebben we te dealen.

Hoe?

Balans

Welnu, ik geloof dat alles om “balans” gaat.

Ik kan niet vaak genoeg herhalen dat ik geloof dat we goed zijn zoals we nu zijn. Het gaat om de weg die we gaan. Blijf je in geconditioneerd gedrag hangen, hou je je voor dat je zo nu eenmaal bent, of ben je bewust bezig met je persoonlijke ontwikkeling?

In die persoonlijke ontwikkeling geloof ik dat die balans de kern en uitdaging is.

Om het wat concreter te maken: zonder te vervallen in een hokjesgeest, zijn bepaalde eigenschappen toe te schrijven aan bijvoorbeeld de elementen.

Temperament en element

Vuur (cholerisch) heeft eigenschappen als bijv. gedrevenheid, wilskrachtig, onafhankelijk, productief en vol zelfvertrouwen.

Lucht (sanguinisch) heeft eigenschappen als bijv. vriendelijk, vlot reagerend, spraakzaam, enthousiast en onbezorgd.

Aarde (melancholisch) heeft eigenschappen als bijv. analytisch, perfectionistisch, idealistisch, gevoelig en zelfopofferend.

Water (flegmatisch) heeft eigenschappen als bijv. kalm, gelijkmatig, efficiënt, diplomatiek en praktisch.

Niemand is een vuur-type (cholericus), maar iemand kan wel veel eigenschappen van vuur/cholerisch vertonen.

Mijn ervaring is dat het kennen en herkennen van “de aard van het beestje” (het temperament) veel verheldering kan geven in ons contact met anderen.

Communicatie gaat beter, relaties worden beter en daardoor wordt onze geluksbeleving groter 😉 .

Zo ben ik er ook van overtuigd dat we niet voor niets “onze aard” hebben.

Zoals ik al zei, we moeten er mee dealen in ons leven. Maar daarnaast geeft het ook de uitdaging tot ontwikkeling.

Van ons “tegengestelde” element/temperament, kunnen we het meest leren.

Vuur (cholerisch) versus Water (flegmatisch).

Aarde (melancholisch) versus Lucht (sanguinisch).

Zelf heb ik veel eigenschappen van Water/flegmatisch, o.a. de neiging tot lui zijn. Van de mensen met veel Vuur/cholerische eigenschappen om mij heen krijg ik regelmatig een por, wat mij weer stimuleert tot actie.

We hebben elkaar nodig. Niemand blinkt in alles uit qua aard. We kunnen leren van elkaar en elkaar aanvullen.

Het leven is een grote uitdaging! Met “zo ben ik nu eenmaal” komen we niet ver.