Temperamentvol karakter

Temperamentvol of gewoon duidelijk aanwezig?

 Je hoort wel eens iemand zeggen “die heeft een temperamentvol karakter”. Ik vraag me dan af of ze weten waar ze het over hebben.

Elders op deze site (home-page) heb je kunnen lezen dat het temperament en het karakter twee verschillende eigenschappen zijn in een persoon. Met ons temperament worden we geboren, en ons karakter vormt zich gedurende ons leven. Beide woorden hebben te maken met ons gedrag en onze eigenschappen.

Ben jij temperamentvol?

Wanneer men iemand “temperamentvol” noemt, bedoelen ze eigenlijk dat die persoon eigenschappen vertoont van het cholerische en/of sanguinische temperament.

Zoals je kunt lezen op deze site heeft iedereen een temperament. Maar niet iedereen is temperamentvol. Dat zijn alleen diegenen die extravert zijn, dus diegenen die iets van het cholerische en/of sanguinische temperament hebben.

Mensen met voornamelijk eigenschappen van het flegmatische en/of melancholische temperament zullen we niet snel temperamentvol noemen.

Ben jij iemand die gemakkelijk zegt wat je van iets vindt? Ben je duidelijk aanwezig wanneer je bij anderen bent? Blaak je van energie? Vinden anderen je leuk? Dán ben je waarschijnlijk temperamentvol, maar zegt het nog niet alles over je werkelijke temperament.