Bewustzijn

Wegwijs in het land van de temperamenten

Alles is betrekkelijk, ook de waarde die we kunnen gaan hechten aan de kennis over de temperamenten. Toch is enige kennis wel handig om prettig door het leven te gaan. Met name bij het begrijpen van de ander. Maar ook om je eigen gedrag te gaan begrijpen.

Het is niet zomaar toeval dat de een heel punctueel is en de ander heel slordig. Het is ook niet toevallig dat iemand muzikaal is en een ander over technisch inzicht beschikt.

Niet alle bovenstaande voorbeelden zijn gebaseerd op ons temperament. Muzikaliteit en technisch inzicht kunnen talenten zijn. Slordigheid daarentegen is geen talent of gave.

Bewustzijn

Om jezelf en je eigen gedrag beter te leren kennen is bewustzijn nodig. Dat is geen knopje wat je aan of uit kan zetten. Het is een keuze voor het leven. Wil je het diepste van jezelf ontdekken of vind je het allemaal wel best zo?

Haal het beste uit jezelf

Wanneer je jezelf gaat onderzoeken, ontdek je je kracht (de eigenschappen die jou gemakkelijk afgaan) en ontdek je waar je last van hebt (de eigenschappen waar je niet zo blij mee bent). Het totaal daarvan = je temperament.

Daarnaast kun je ontdekken op welk gebied jij boven het maaiveld uitsteekt. Dat zijn vaak geen karaktereigenschappen maar vaardigheden die je goed en/of snel onder de knie hebt. Creativiteit en muzikaliteit zijn voorbeelden daarvan. Het totaal daarvan = je talent.

Ooit zei Benjamin Franklin: “Ongebruikte talenten zijn als zonnewijzers in de schaduw”.

Kortom, gebruik je talent!

Zo is het onbenut laten van jouw sterke eigenschappen ook zonde. Je laat de mensheid meer stralen wanneer jij je kracht gebruikt.

Werk aan de winkel: ondek je temperament en je talent. Zet ze in waar je kunt. Het leven wordt er mooier door.