Na 1 avond begrijp ik jou

Boek

Dit boekje is ontstaan na jarenlang observeren van mijn eigen gedrag en dat van anderen.

Ons temperament, onze aard, kunnen we bijna niet verbergen. Dat zie je altijd wel in iemands gedrag. Zoals de elementen vuur, lucht, aarde en water van elkaar verschillen, zo verschillen ook de vier temperamenten.

Het is geen wonder dat iemand met “vuur” in zich, heel anders zal reageren dan iemand met “water” als element.

In het boek beschrijf ik diverse situaties uit het dagelijkse leven waarin het verschil van de temperamenten duidelijk naar voren komt.

Opvoeden

Het opvoeden van kinderen gaat soms niet van een leien dakje. Hoe zou dat komen? Met het kennen en herkennen van het temperament van je kind zal dat een stuk gemakkelijker gaan. Je zal ontdekken hoe je het temperament van je kind kunt herkennen.

Ik omschrijf in het boekje wat de gedragskenmerken zijn van de verschillende temperamenten. Daarnaast krijg je helderheid in jouw relatie met je kind en hoe jullie het beste met elkaar om kunnen gaan.

Op de werkvloer

Welk soort werk past het beste bij een bepaald temperament?  Niet iedereen is in de wieg gelegd om een leider te worden. Niet iedereen kan dag in dag uit in afzondering onderzoek doen naar iets. De één is bij uitstek geschikt om te verzorgen, de ander is weer beter in het verkopen van dingen. Bij het leren kennen van jouw temperament weet je welk werk op jouw lijf geschreven is.

Hoe ga je met je collega’s om? Waarom krijgt de één alles van iedereen gedaan, en moet de ander grover geschut inzetten om enige actie te bewerkstelligen? En waarom gaat de één met plezier naar zijn werk en komt de ander regelmatig humeurig binnen? Waarom moet je aan de één alles uitleggen en begrijpt de ander je zelfs zonder woorden? Op deze vragen krijg je antwoord bij het lezen van het boek.

Partner/relatie

Binnen een partnerrelatie is het van belang dat je elkaar begrijpt. Heldere communicatie is één van de pijlers van een goede relatie. Door het herkennen van het temperament van jezelf en de ander, weet je wat jullie sterke kant binnen de relatie is en waar jullie last van kunnen hebben.

Dit geldt ook voor relaties die je hebt met je vrienden, kennissen en klanten.

Dagelijkse leven

In het dagelijkse leven herken je de verschillen tussen de temperamenten regelmatig. Bij o.a. de volgende onderwerpen laat ik in het boekje het verschil zien:

 • de manier van studeren
 • het gedrag op het werk
 • sporten in een team of individueel
 • de manier van kokkerellen
 • de manier van tuinieren
 • het omgaan met problemen
 • hoe iemand telefoneert
 • manier van autorijden

Aan de hand van deze voorbeelden leer je het temperament van jezelf en de ander herkennen.

5 gedachten over “Na 1 avond begrijp ik jou

 1. Wendy

  Geweldig om te lezen. En zo waar, dat als je snapt hoe de ander in elkaar zit, de misverstanden de wereld uit zijn. Echt een aanrader

 2. patrick

  Ik denk denk wel dat je voor een heel groot deel gelijk hebt in je omschrijvingen van de verschillende temperamenten echter herken ik in alle 4 mezelf totaal op verschillende momenten.zou er dan 1 overheersend zijn? ga het in ieder geval helemaal lezen.

  greetz pat

 3. Madelon

  Wat een leuk en pragmatisch boekje. Je leest inderdaad in één avond uit. De voorbeelden maken het levendig en je krijgt daardoor een goed beeld van de temperamenten. Zelf werk ik met Insights Discovery gebaseerd op zoals Dia het noemt de temperamenten en het werk van Jung. Het begint met inzicht in je eigen gedrag, daarna wordt het makkelijker om het gedrag van anderen te herkennen. En hoe mooi is het niet om juist die verschillen in gedrag te waarderen, omdat een ander het anders doet dan jij. “Behandel een ander, zoals de ander behandeld wilt worden”. Dia geeft de eerste handreikingen hiervoor.

  1. Petra

   Na het lezen van ‘Na 1 avond begrijp ik jou’ , begrijp ik mezelf beter en daar ben ik heel blij mee.
   Ik begin nu veel beter door te krijgen wie ik ben, wat ik wil en bij welke mensen ik me prettig voel. En dat ik het nooit iedereen naar de zin kan maken, maar dat ik er in ieder geval wel voor kan zorgen dat ik het zelf naar m’n zin heb.
   Het boek leest prettig en in de beschreven situaties herken je al snel het gedrag van jezelf en van de mensen om je heen. En zodra je het temperament van iemand herkent, kun je deze persoon ook echt beter begrijpen.
   Het is alleen maar fijn om te leren hoe je het best met anderen om kunt gaan en dit boek helpt je daar echt bij.

Reacties zijn gesloten.