Matrix

Uitleg matrix

Op de figuur zie je de 4 elementen vuur (zon), lucht, water en aarde. De temperamenten zijn daarmee vergelijkbaar.

Zo heeft het cholerische temperament de eigenschappen van vuur, het sanguinische van lucht, het flegmatische van water, en het melancholische heeft de eigenschappen van aarde.

temperamenten_matrix

Mensen met kenmerken van het cholerische of sanguinische temperament zijn extravert. Dat wil zeggen dat ze zich gemakkelijk uiten. Ze maken van hun hart geen moordkuil. Hun energie is naar buiten gericht.
Degenen met het flegmatische of melancholische temperament zijn introvert en uiten zich veel minder gemakkelijk. Hun energie is naar binnen gericht op hun gedachten en gevoelens.

Het uitgangspunt van onze manier van denken speelt ook een rol. De flegmaticus en de sanguinicus starten hun denken vanuit het “wij”. De melancholicus en de cholericus starten vanuit het “ik”. Dat laatste heeft overigens niets met egoïsme te maken.

Samenvattend:
C= cholerisch – vuur – extravert – ik-denker
S= sanguinisch – lucht – extravert – wij-denker
F= flegmatisch – water – introvert – wij-denker
M= melancholisch – aarde – introvert – ik-denker

Verdere uitleg over dit model kun je lezen in het boek.

Probeer de ander niet te veranderen, maar te begrijpen.

Wanneer je een ander wilt veranderen, is dat vaak het gevolg van een oordeel dat je over die ander hebt. Misschien is het een idee om je energie te stoppen in het leren kennen van die ander en hem of haar vervolgens te begrijpen.