Corona


Corona brengt je tot je diepste aard

In deze moeilijke, turbulente, dramatische en spannende tijd lijkt het wel of de hele wereld wakker geschud wordt.

Ons leventje van ruim twee jaar geleden leek bijna vanzelf te gaan en leefden we op de automatische piloot.

Hoe anders is het nu!

Iedereen zal op een of andere manier geconfronteerd worden met het virus of, nog erger, met de gevolgen ervan. 

Na de eerste golf dachten we: “Nu hoeven we niet meer thuis te blijven en kunnen we onze zieke geliefden opzoeken en bezoeken. We staan iets minder machteloos aan de zijlijn toe te kijken en hopen er het beste van…”.

We zijn inmiddels de tweede/derde golf gepasseerd. Na de strenge regels mogen we die nu voor een groot deel loslaten.

Je kunt je voorstellen dat in dat contact met een raam ertussen of online via Skype, Zoom of FaceTime we een tandje bij moesten zetten om de ander te begrijpen.

Zowel degenen die getroffen zijn/waren door het virus als hun geliefden reageren in zo’n situatie vaak vanuit hun diepste aard. Wanneer je zó ziek bent maak je je bijvoorbeeld niet druk hoe je kapsel zit of hoe je overkomt op de ander. Bij ziekte is meestal maar één zaak belangrijk: BETER WORDEN!

Inzicht in de leer van de temperamenten kan je helpen om de ander te begrijpen. Ik zal aan de hand van voorbeelden een globaal beeld geven van de reacties van mensen met een bepaald temperament in deze crisistijd. Mocht je bepaald gedrag herkennen, kijk dan verder op deze site wat dat bepaalde temperament nog meer aan eigenschappen heeft.

De cholericus ziet deze hele crisis rationeel aan. Hij richt zich op het praktische: hoe kan ik werken vanuit huis, hoe krijg ik de boodschappen zo efficiënt mogelijk in huis, hoe kan ik zorgen dat de kinderen hun lessen van school maken en ook nog genoeg beweging hebben? Punt voor punt zet hij de oplossingen op een rijtje.

Hoe anders gaat de sanguinicus ermee om! Hij kijkt per dag hoe het gaat. Hij zorgt dat hij niet te veel hoeft na te denken en creëert een situatie waarin hij plezier heeft. Hij pakt de fiets of gaat klussen. Structuur in de dag is ver te zoeken.

Voor de melancholicus is dit een dramatische tijd! Hoe komen we hier ooit uit? Het is verschrikkelijk dat er zoveel zieken zijn en we mogen hen niet bezoeken! Als een grote donkere wolk hangt deze Coronacrisis boven hun huis. Bij elke stap voelen ze de vernietigende kracht van het virus. Depressieve gedachten hebben de boventoon.

De flegmaticus vindt het allemaal heel vervelend, maar het is zoals het is. Ze kunnen er weinig aan doen. Ja, ze kunnen zich aan de adviezen houden. Zoveel mogelijk thuis blijven. Ze proberen er het beste van te maken. Ze wachten op betere tijden.

https://www.temperamenten.nl/matrix/